Älggryta med kantareller

Hej vänner!

Här kommer ett gott middagstips till helgen! Om man som jag, är gift med en jägare brukat man ha turen tagga lite viltkött i frysen och just grytbitar av älg hade vi efter höstens älgjakt. I lördags lagade jag en gryta på köttet. Egentligen är det ju en lite höstig maträtt i och med trattkantarellerna, men jag tog kantareller på burk och det funkade fint det med! Detta recept fann jag på ICA:s sida och här kommer det, om än lite omjusterat!

 • 600 g grytbitar av älg
 • 2 msk rapsolja
 • 1 finhackad gul lök
 • 200 g skalad rotselleri i bitar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpuré
 • 3 msk flytande viltfond
 • 3 msk konc äppeljuice
 • 1 l vatten
 • 1 burk kantareller
 • 1 tsk timjan
 • 1 tsk rosmarin
 • 2 lagerblad
 • 1 msk majsstärkelse
 • salt och peppar

Hetta upp oljan i en stor gryta.Fräs älgrytbitarna låt dem få färg, salta och peppra. Tillsätt löken och sellerin och fräs lite till och pressa i vitlöken. Tillsätt tomatpuré , viltfond, vatten , äpplejuice kantareller ,lagerblad och övriga kryddor. Låt grytan koka på svag värme i 1-2 timmar, tills köttet känns mört. Red av grytan maizenamjöl utblandat i vatten. Servera med potatispuré och ugnsbakade, timjansdoftande morötter och vinbärsgelé.

Godaste potatispurén gör du så här: Koka mospotatis och pressa den. Värm 2 dl mjölk tillsammans med ett lagerblad och några varv från svartpepparkvarnen. Rör ner detta i den pressade potatisen. Skär 200g kylskåpskallt smör i kuber och rör ner i den pressade potatisen. Vispa ihop alltsammans tills det blir en puré. Ät och njut! Inget man lagar för ofta pga allt fett och mjölk, men på helgen kan man gott lyxa, tycker jag!

KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: