Minisemlor

Hej där!

Med en vecka kvar till fettisdagen idag, tjuvstartade faktiskt vi i helgen med semlorna. Jag brukar baka semlorna från scratch och sedan fylla dem med klassikern mandelmassa och vispgrädde. Sonen önskade dock Nutella istället för mandelmassa, vilket han såklart fick. Eftersom man knappt orkar äta en normalstor semla, bakar jag alltid minisemlor , så kan den vrålsugen alltid ta mer än en semla!

Jag brukar använda ICAs recept på minisemlor och då behöver man detta:

Bullarna:

 • 1 tsk malen kardemumma
 • 50 g baksmör
 • 2 dl mjölk
 • 25 g färsk jäst
 • 1 ägg
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 krm salt
 • 2 krm hjorthornssalt
 • 5 1/2 – 6 dl vetemjöl (6 dl motsvarar 360 g)

Pensling

 • 1 ägg

Fyllning till 10 bullar

 • ca 1/2 dl inkråm (från bullarna)
 • 100 g mandelmassa
 • 2 – 3 msk vispgrädde (eller mjölk)

Garnering till 10 bullar

 • 1 1/2 dl vispgrädde
 • florsocker

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt kardemumma, salt, socker, ägg, hjorthornssalt, och vetemjöl, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen i minst 5 minuter i balmaskinen eller elvispens degkrokar. Arbeta degen tills den släpper från bunkens sidor. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Forma degen till 10 små bullar och låt dem jäsa i minst 30 minuter på en bakpappersklädd plåt. När bullarna är färdigjästa är det dags att vispa upp ett ägg och pensla och strö över lite pärlsocker, om man vill.

Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca.6 minuter. Låt svalna under en bakduk. Vispa grädden, riv mandelmassan och blanda med lite grädde. Skär av lock på bullarna och fyll med detta. Toppa med vispad grädde innan locket åker på igen. Sikta över florsocker och servera gärna direkt! KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: